PROJECTES (cat)

RSS
- 1. PROJECTE ACTUEM!
- 2. DESLIMITA'M: TROBADA DE TEATRE SOCIAL PER A JOVES.
- 3. TEATRE SOCIAL INTRA-ESCOLAR I EXTRA-ESCOLAR.
- 4. DIVERSIFICACIÓ CURRICULAR AMB TEATRE SOCIAL.
- 5. TALLERS DE FORMACIÓ PER ADULTS.
- 6.COL·LABORACIONS AMB ALTRES ENTITATS.
- 7. TEATRE COMUNITARI.

1. PROJECTE ACTUEM!

L’Associació ImpactaT amb el suport de la Fundació La Roda, va iniciar al curs 2005-06 una acció de tipus preventiu i de suport destinada a joves d’entre 12 i 18 anys en risc d’exclusió social, utilitzant el teatre com a eina conductora i basant-se en la metodologia del Teatre de l’Oprimit d’Augusto Boal.
Els resultats notoris i de vegades, fins i tot sorprenents, assolits durant aquests anys, avalen un projecte que ha demostrat tenir un alt índex de qualitat formativa i educativa.
El teatre social és una eina efectiva, una eina dinàmica i participativa que permet treballar de manera satisfactòria amb col·lectius en risc o en situacions d’exclusió per causes com la desestructuració familiar, l’absentisme i el fracàs escolar, el racisme i la xenofòbia, les desigualtats socials, les drogues...


Presentació Projecte Actuem!

Mitjançant tècniques, jocs i exercicis que utilitza el teatre social, el projecte convida els participants a expressar les seves pors, les situacions i les vivències que els provoquen malestar, marginació, exclusió, violència...; alhora que se’ls hi dóna eines per reflexionar i buscar-hi solucions. El teatre social, per tant, facilita la gestió dels conflictes d’una manera pacífica i pactada, des de la iniciativa i la veu pròpia dels joves i els adolescents que hi participen.

Si a aquestes característiques se li afegeix que en aquests tipus de teatre tothom és actor i protagonista, tenim una disciplina artística que es converteix en una eina educativa i de prevenció de gran utilitat.

Al llarg d’un curs, aconseguim fer conscient aquest llenguatge teatral, que els permetrà expressar tot allò que els inquieta, els preocupa i els identifica.

El treball que es fa té efectes positius tant en els joves que hi participen com en el seu entorn: escola i família. Fomenta la reflexió, la motivació, la participació, l’esperit crític, la millora de les habilitats socials, la confiança en les capacitats pròpies i habilitats, el treball en equip, els valors com la solidaritat, el respecte, el diàleg, la interculturalitat, la democràcia, uns conceptes que són fonamentals per viure en harmonia amb l’entorn i amb si mateixos.

El teatre social, com el seu nom indica, troba la seva matèria prima en la realitat social de l’entorn i la quotidianitat, amb els conflictes i les contradiccions que la conformen. El teatre com a eina viva, està sempre en canvi i evolució, fent que els objectius del projecte sempre estiguin en constant adaptació. Uns conflictes que sovint afloren i s’expressen a través de la violència, la claudicació, l’aïllament, la formació de guetos, la delinqüència, l’absentisme, el fracàs escolar...

Actuem! ha vist com, en els darrers temps, la idea d’exclusió social ha anat creixent i absorbint a una població molt més àmplia. Ser adolescent avui dia, més que mai, és causa de moltes opressions i problemàtiques. Degut a la crisi de valors que viu la nostra societat, ens trobem amb joves que no passen les fronteres dels seus barris, que no es barregen ni viuen la mateixa realitat social, que ho miren tot de reüll i amb desconfiança.

Avui dia, el Projecte Actuem, treballa en totes direccions per tal de donar eines per crear consciència a tot tipus de joves, perquè puguin generar els seus criteris vers la realitat que els envolta i puguin tenir recursos per a la reflexió i la transformació de la societat en què es desenvolupen.

El 2008 el Projecte Actuem! va assolir un nou repte crear: El Deslimita'm.

OBJECTIUS:
 • Afavorir el treball col·lectiu i la creació personal.
 • Treballar els valors i les habilitats socials dels joves.
 • Facilitar un espai de reflexió i comunicació motivant als joves a prendre una actitud mes participativa lluny de la dinàmica usual professor-alumne.
 • Donar eines als joves per lluitar contra l’exclusió i resoldre conflictes.
 • Estimular i potenciar el desenvolupament de la personalitat dels menors.
 • Experimentar aprenentatges i assumir competències.
 • Millorar les habilitats socials de cada un dels participants i incentivar el seu esperit crític.
METODOLOGIA:

Mitjançant diferents jocs i exercicis basats en les tècniques de teatre de l’Oprimit i altres de teatre social, treballarem fent reflexió sobre els valors, la comunicació, la diversitat, empatia, cooperació, integració i tots aquells temes que vulguin proposar els participants o que nosaltres detectem.
A través del teatre imatge analitzarem situacions de conflicte.
Acabarem creant una petita peça de teatre que servirà per reflexionar sobre el tema que hauran escollit.
Es mostrarà en la Trobada de Teatre Social per a joves Deslimita’m.

CONTINGUTS:

Jocs d’entrenament. dinàmiques de grup, jocs per des-mecanitzar, de confiança, cooperatius, Jocs per treballar la confiança, per despertar els sentits, de coneixement i coordinació del cos, per ajudar a la concentració i a la comunicació, cooperatius, improvisació.

Teatre imatge. La importància de l’expressió corporal com a llenguatge universal. Anàlisi de situacions de conflicte. “De la imatge real a la imatge ideal”.

Tècniques específiques de teatre interactiu i del teatre fòrum. Aprenentatge dels recursos dramàtics que es fan servir a l’hora de muntar una peça de teatre interactiu. Desenvolupament pas a pas del procés de creació de la peça. Tècniques d’assaig i d’intervenció.

Pretexts dramàtics: Provocar la reflexió utilitzant com a fil conductor una historia o narració oral on els joves participen activament, mantenint en tot moment un treball dins la realitat de la narració i la seva pròpia.

DESENVOLUPAMENT:

Les sessions són setmanals, cada una de dues hores durant el període escolar (octubre - maig).

Allunyant-se dels models de professor o educador, pare o tutor, els professionals d’ImpactaT , aconsegueixen que els participants plasmin les seves preocupacions, els seus conflictes, en les seves petites creacions, retalls de les seves histories, del seu dia a dia. I assajant aquestes realitats poc a poc van transformant-les en un joc teatral en el que si es pot intervenir, canviar, modificar.

Paral·lelament a l’aprenentatge de les tècniques teatrals, els participants creen una obra dramàtica sobre el tema que hauran escollit, que es representarà en públic al final del projecte a cada centre i també en el marc de la Trobada de Teatre Social DESLIMITA’M que reuneix tots els grups participants en un teatre de Barcelona, per tal de que puguin enriquir els seus coneixements al compartir les seves experiències amb els altres joves i el públic assistent.

COMENTARIS DELS JOVES PARTICIPANTS EN EL PROJECTE:

"Hi havia persones amb les que no parlava, perquè pensava que eren d’una determinada manera. Durant aquests dies m’he adonat que més enllà de com sigui cadascú, tots som persones i tenim moltes coses en comú."

"Crec que és important donar a l’altre l’oportunitat de mostrar-se tal com és de veritat i oblidar-nos de les etiquetes que li han anat posant. No hem de tenir prejudicis cap als altres."

- Joves usuaris del taller de teatre social. 16 i 17 anys. –Al llarg d’aquest anys hem arribat a molt indrets de la nostra ciutat i de la resta de la província treballant en centres oberts, instituts i casals de:

Barcelona ciutat:
 • A.Grupo Unión (La Mina).
 • Casal Joves Palau Alòs (Ciutat Vella).
 • CEIP Enric Granados (Zona Franca).
 • Inst. Ausiàs March (Les Corts).
 • C.O. Trias (Ciutat Vella).
 • Inst. Miquel Tarradell (Raval).
Barcelona provincia:

Abrera, Arenys de Munt, Argentona, Badalona (Sant Roc), Badía del Vallès, Canovelles, Cardedeu, Centelles, Colbató, Gavà, Igualada, Lliça de Munt, Lliça de Vall, Martorell, Montcada i Reixach, Pallejà, Polinyà, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Codines, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribas (Roquetes), Sant Sadurní d’Anoia, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramanet, Santa Perpetua de la Moguda, Sentmenat i Terrassa.

[Arriba]

2. DESLIMITA'M: TROBADA DE TEATRE SOCIAL PER A JOVES.

Va sorgir com a resposta a una necessitat: els grups del projecte havien de compartir les seves experiències creatives amb els altres grups de joves i amb tothom que tingués ganes d’apropar-se a les seves realitats, reflectides en cada una de les peces.

D’aquesta manera, es van assolir dos objectius molt importants: D’una banda, que els joves tinguessin l’oportunitat de trencar barreres i prejudicis reunint-se en un teatre del centre de la ciutat, i de l’altra, que poguessin viure en primera persona la magnitud del fet teatral, representant les seves obres per al públic i rebent per primer cop els aplaudiments, com a reconeixement de la feina feta. Aquest és el moment de la catarsi: el moment en què les seves realitats deixen de ser-ho per convertir-se en teatre, i en què ells, per primera vegada, es transformen en actors.

Des de l’any 2012, Deslimita’m es realitza al Teatre Barts (Av. Paral·lel, Barcelona), que ens ha obert les seves portes, gràcies al suport de l’SGAE i la Fundació Autor.

Deslimita’m mostra sense filtres l’autenticitat d’uns nois i d’unes noies que, amb moltes ganes de seguir lluitant, pugen a l’escenari per oferir les seves veritats a tothom que estigui interessat a conèixer el poder transformador del teatre.

El Projecte Actuem!, a partir del curs 2014-2015, també compta amb la col·laboració del Teatre Nacional de Catalunya, donant l'oportunitat als participants de poder assistir en directe a alguns dels assajos de diferents obres programades a la temporada teatral, i on els adolescents també tenen ocasió de poder parlar, amb els actrius/actors, directors/es i tècnics. Un altra aportació és la visita guiada per totes les instal·lacions del TNC, on poden conèixer d’aprop la sala de teatre principal, així com les escenografies i vestuaris d’algunes de les obres que s’han representat al Nacional des de la seva inauguració. Per contribuir a millorar les peces creades durant el projecte, ofereix el suport d’una parella de joves actors/actrius, que assistiran a un dels assajos de cadascun dels grups, per tal de donar-les els seus consells i animar-los a fer l’últim esforç, abans de la presentació de les seves obres a la Mostra de Teatre Social Deslimita’m.

Projecte social del Teatre Nacional de Catalunya.

VIII Trobada de Teatre Social Deslimita’m. Diumenge 26 d’Abril 2015 al matí. Teatre Barts, Barcelona.
[Arriba]

3. TEATRE SOCIAL INTRA-ESCOLAR I EXTRA-ESCOLAR.

L’Institut Miquel Tarradell (Raval) és pioner en implementar classes de Teatre social com alternativa a la assignatura de Religió, treballant amb els alumnes de primer d’ESO el Teatre com a Eina de reflexió i transformació de conflictes. Obtenint uns resultats excel·lents en les relacions entre els nou vinguts, la integració, augment de l’autoestima.
Vam començar amb la nostra intervenció donant taller de teatre social extra-escolar l’any 2004, doncs aquest institut es símbol d’interculturalitat a la nostra ciutat.
 • Hem participat des d’aleshores en la Mostra de Programes Culturals, organitzat per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Guanyadors del premi a la millor obra de creació del concurs “Salta al Escenari” 2004 i 2006.
 • Participació i Jornades de Creació Artística 2013. Organitzat per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.
Des del curs 2008-09 a l’Insitut Ausiàs March de Les Corts, teatre social extra-escolar.
[Arriba]

4. DIVERSIFICACIÓ CURRICULAR AMB TEATRE SOCIAL.

Els programes de diversificació curricular tenen com a finalitat afavorir l’alumnat que ho requereixi perquè, pugui assolir els objectius i les competències bàsiques de l’etapa i obtenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria mitjançant una organització de continguts i matèries del currículum diferent a l’establer amb caràcter general i una metodologia específica i personalitzada.

El nostre objectiu és fomentar la reflexió, la motivació, la participació, l’esperit crític, la millora de les habilitats socials, la confiança en les pròpies capacitats i habilitats, el treball en equip, els valors com la solidaritat, el respecte, el diàleg, la interculturalitat i la democràcia.
 • Institut La Salle de Montcada i Reixac.
 • IES Domènec Perramon “Projecte Riera” d’ Arenys de Munt.
 • IES Vázquez Montalbán “Projecte Implic’Art” de Sant Adrià del Besòs.
Article: CUADERNOS DE PEDAGOGÍA. Implic'Art, puentes entre instituto y entorno. PDF
[Arriba]

5. TALLERS DE FORMACIÓ PER ADULTS.

Els tallers de Formació en Teatre Social van dirigits a tothom que estigui interessat en conèixer les tècniques i eines de reflexió i transformació de conflictes que aporta el Teatro de L’Oprimido (d’Augusto Boal) i altres tècniques de teatre inter-actiu i teatre social, per a treballar amb qualsevol tipus de grup o col·lectiu.

També oferim cursos de formació per a professionals:
 • Tècnics i educadors s de Serveis Socials l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona. (Mundet).
 • Formació Permanent de la Diputació de Barcelona (Mundet).
 • Escola d’Estiu de la Diputació de Barcelona (Escola Industrial).
 • Centre Cívic Drassanes de Barcelona des de l’any 2002, obert a tothom.
OBJECTIUS:
 • Posar a la pràctica les metodologies que utilitzen el teatre social i les arts escèniques com a eines d’educació, integració, prevenció, creixement personal, enriquiment cultural i de lluita contra l’exclusió.
 • Aportar als professionals la possibilitat de treballar d’una manera pràctica i interdisciplinar.
 • Donar a conèixer eines per a la resolució de conflictes.
 • Estimular la utilització del teatre participatiu com a forma alternativa d’aprenentatge i de reflexió social.
 • Oferir eines i estratègies per a analitzar els nostres conflictes i trobar les nostres pròpies solucions.
CONTINGUTS:
 • Jocs d’entrenament. Jocs per treballar la confiança, per despertar els sentits, de coneixement i coordinació del cos, per ajudar a la concentració i a la comunicació, cooperatius.
 • Tècniques específiques de teatre interactiu. Aprenentatge dels recursos dramàtics que es fan servir a l’hora de muntar una peça de teatre interactiu. Desenvolupament pas a pas del procés de creació de la peça.
 • Teatre Imatge. La importància de l’expressió corporal com a llenguatge universal. Anàlisi de situacions de conflicte. “De la imatge real a la imatge ideal”.
 • Teatre Fòrum (Augusto Boal). La peça de teatre reflectirà la problemàtica a tractar de les situacions conflictives proposades pels participants i es prepara posant en pràctica les diferents tècniques i jocs que practicarem en cada sessió del curs.
 • La figura del jòquer. Sessió pràctica per aprendre a conduir una sessió de teatre fòrum.
 • Pretextos dramàtics (Allan Owens). Utilitzar històries, contes, llegendes..., com a pretext per treballar sobre situacions o fets conflictius.
 • Arco Iris del Deseo. Tècniques introspectives.
 • Estètica de l’Oprimit. Treballar els conflictes a partir de diferents disciplines artístiques com són les arts plàstiques, música, poesia.
[Arriba]

6.COL·LABORACIONS AMB ALTRES ENTITATS.

EDUCACIÓ SENSE FRONTERES (ESF).

Programa d’activitats del projecte “Ciutadania global i interculturalitat: “Des-Iguals”.
 • Tallers de formació sobre interculturalitat (2013-2014).
 • Taller de Teatre Social per alumnes UEC Mataró.
 • Tallers adreçats a professionals, per a mestres, educadores i educadores. Cerdanyola del Vallès i Terrassa.
JORNADES SOBRE LA TASCA DELS DELEGATS DE CLASSE PER L'AJUNTAMENT DE SANT ADRIÀ DEL BESÒS. Servei d’educació. (Des del 2010 al 2014).

Sessions de teatre fòrum realitzades amb i pels participants de tres instituts de Sant Adrià:
Conflictes treballats:
 • Les dificultats i les tasques dels delegats de classe.
 • Relacions amb els companys de classe.
 • Resolució de conflictes detectats amb freqüència entre els joves i els docents.
[Arriba]

7. TEATRE COMUNITARI.

PROJECTE INTERGENERACIONAL - PLA COMUNITARI DE VERDUM.

L’objectiu d’aquest projecte ha estat acostar dos col·lectius del barri de Verdum de Barcelona: els joves i la gent gran.

L’eina conductora del projecte ha estat el teatre, en el seu vessant més social, com a mitjà per apropar les diferents realitats dels participants. El teatre com a mirall de les seves realitats i com a punt de trobada.

El teatre és una manera de preparar-nos per a la vida; és per això que les situacions quotidianes dels participants, que els hi plantegen conflicte, es transformen en els temes centrals de l’acció teatral. És a dir, la quotidianitat esdevé la font d’inspiració més important. Les experiències serveixen per desenvolupar una història o un conflicte des del qual treballem.

Aquest projecte va començar en el 2015. El treball té una durada de 9 mesos, d’octubre a juny, amb 30 sessions, distribuïdes en tres trimestres, de dues hores per setmana cadascuna. Les sessions es realitzen al Centre de Formació de Persones Adultes Freire, del barri de Verdum.

DESTINATARIS:

La població destinatària d’aquest projecte són els joves entre 14 i 20 anys i gent gran de més de 65 anys que no es trobin en una situació de dependència del barri de Verdum.
Tots els participants són del mateix territori o barri.

OBJECTIUS:
 • Fomentar la solidaritat Intergeneracional.
 • Potenciar un canvi de visibilitat sobre els col·lectius de joves i gent gran.
 • Conscienciar del procés d’envelliment als joves.
 • Contribuir a l’empoderament de la gent gran.
 • Enfortir la cohesió social.
 • Fomentar les relacions intergeneracionals.
 • Estimular la creativitat.
 • Desenvolupar l’autoestima.

Després d’estar treballant nou mesos amb el projecte, hem aconseguit un grup inter-generacional, amb molta solidaritat entre els seus integrants. Tots junts hem creat dues obres de teatre: “ El Còctel”, que va ser la primera i va servir de pretext per reafirmar la integració de els/les participants, respectant les seves idees per construir el guió de la peça. I després vam fer un segon pas: “Històries de veïnat”, on vam apropar a les dues generacions als seus problemes i realitats, treballant el canvi de rols d’edat dels personatges en les escenes.
Aquí us deixem un vídeo amb part del procés.

Amb la col·laboració del Pla Comunitari de Verdum.
[Arriba]

 •  
 •